MEJÄ (metsästyskoirien jäljestämiskoe) -koulutuspäivä

     

Kaarina Pirilä ja koirauinnin SM-1 Mecberger Leena


 

MEJÄ eli metsästyskoirien jäljestäminen on mielenkiintoinen jäljestämisen laji, jota voivat harrastaa kaikenrotuiset koirat. Niin ikään MEJÄ-kokeeseen voivat osallistua muutkin kuin varsinaiset metsästyskoirat. MEJÄ-kokeen tarkoituksena on selvittää koiran kyky seurata haavoittuneen riistaeläimen verijälkeä. Kokeessa jälki veritetään nauta- tai hirvieläimen vereen kastetulla sienellä, ja koiran tulee omatoimisesti osoittaa kaato. Kaatona käytetään kuivattua, tuoretta tai pakastettua hirvieläimen sorkkaa.

MEJÄ-kokeessa on kaksi luokkaa:

Avoin luokka (AVO): jäljen pituus on 900-1000 metriä, jälki on vähintään 12 tunnin ikäinen. Jäljellä on kaksi suorakulmaista mutkaa ja kaksi haavoittuneen riistaeläimen makuupaikkaa.

Voittajaluokka (VOI): jäljen pituus on 1200-1400 metriä ja ikä vähintään 18 tuntia. Jäljellä on neljä haavoittuneen riistaeläimen makuupaikkaa ja kolme suorakulmaista mutkaa, joista yhdellä on veretön katkos.

MEJÄ-kokeessa koira jäljestää kuuden metrin pituisessa jälkinarussa. Mikäli koira hukkaa jäljen, sillä on kolme minuuttia aikaa löytää jälki uudelleen. Tuomari seuraa jäljestystä koko matkan ajan, ja arvosteltavia osuuksia ovat jäljestämishalukkuus ja -varmuus, työskentelyn etenevyys, lähdön, kulmien, makauksien ja katkon selvittämiskyky sekä koiran käyttäytyminen kaadolla. Kun koira on saavuttanut kaksi kertaa avoimen luokan ykköstuloksen, se siirtyy voittajaluokkaan.

MEJÄ-kokeeseen kuuluu myös koiran laukauksensietotesti, jossa käytetään haulikkoa tai vähintään 6 mm:n starttipistoolia.

MEJÄ-kokeen säännoistä voi lukea tarkemmin kokeen kulusta ja arvostelusta.


MEJÄ on mielenkiintoinen harrastus- ja koelaji, joka sopii mainiosti niin collielle kuin monelle muullekin rodulle. Valitettavasti kovin harva collie on tätä lajia harrastanut.

Aktiivicolliet ry järjestää metsästysjäljen koulutuspäivän, jonka vetäjänä toimii MEJÄ-harrastuksessa jo kokenut konkari:

Kaarina Pirilä

Kaarina on harrastanut metsästysjälkeä useiden vuosien ajan ja kilpaillut MEJÄ-kokeissa belgianpaimenkoiransa HK3 BH TK1 TK2 Harmaahurstin Danian kanssa. Kaarina on koirineen MEJÄ:n lisäksi harrastanut aktiivisesti mm. pk-hakua, suojelua, tokoa, agilitya, vesipelastusta ja koirauintia. Kaarinan oma kouluttajaesittely:

"Olen pitkän linjan koiraharrastaja ja monessa mukana, niinpä taskuun on tullut vuosien mittaan mm. kahden koemuodon ylituomarin (MEJÄ ja taipumuskoe), tokon koulutusohjaajan, tokon liikkeenohjaajan ja useamman koemuodon (myös pk-puolella) vastaavan koetoimitsijan paperit. Onhan minulla kennelnimikin, mutta kasvatustoiminta on ollut tosi vähäistä viime vuosina.

Kotona asustelee neljä koiraa: kolme malinoisia ja yksi soopeli nahkacollieneiti - tyttärelläni asuu lisäksi meidän yhteinen trikki nahkacollie. Ensimmäisen nahkacollien ostin vuonna 2002, ainahan yksi collie pitää perheessä olla.... Minulla on myös vanha kultainen noutaja ja karkeakarvainen kääpiömäyris, mutta ne asuvat lapsillani muualla. Hajasijoitusta...

Erikoisuutena kaikista harrastuslajeistani voisin mainita, että vanhin malinoisini eli Harmaahurstin Dania "Sira" on tehnyt mejässä avoimen luokan kakkostuloksen pistein 39, joten mejää sekä tuomaroin että harrastan. Siralla on muutenkin kaikenlaisia tuloksia: BH, HK3, TK1, TK2, agi3, Vepe avo, sekä lisäksi Sira on sijoittunut belgianpaimenkoirien rotumestaruuskisoissa haussa neljänneksi. Kotona asuu myös yksi Suomen mestari, nimittäin vuoden 2012 koirauinnin SM ykkönen, malinois Mecberger Leena eli Karkki. Karkki myös suoritti viime vuonna vepen soveltuvuuskokeen hyväksytysti.

Meidän collieneidit kunnostautuvat agilityn parissa. Tokoakin treenataan, joten siellä varmaan tulee startteja jossain vaiheessa. Menna eli trikkinarttu on menestynyt myös tosi hyvin näyttelyissä (3 x sert ja 3 x cacib kolmesta eri maasta) - ja on äärettömän innokas agilityradalla, kuten soopelinarttummekin.

Muutoin harrastustoimintani koirieni kanssa on nykyisin aikalailla akselilla: toko-agility-ipo-vesipelastus.

On mukavaa tulla treenaamaan kanssanne MEJÄ:ä. Olen tuomaroidessani huomannut, että rotukirjo kokeissa on kasvamassa ja se on hyvä juttu. MEJÄ on kuitenkin suhteellisen leppoisaa kaikille: ohjaajalle ja koiralle - se harvoin on sellaista tiukkapipoisten hääräilyä, joten MEJÄ:n parissa varmasti viihtyy! Tervetuloa siis mukaan MEJÄ-päivään!"

 

Huhtikuulle suunniteltu MEJÄ-päivä jouduttiin valitettavasti perumaan liiallisen lumen vuoksi. Enää lumivaaraa ei (toivottavasti) ole, joten
koulutuspäivä järjestetään

keskiviikkona, kesäkuun 12. päivä 2013 klo 16.30

Koulutus pidetään Keski-Uudellamaalla (tarkempi sijainti sovitaan osallistujien kanssa)
 

Koulutuspäivään voivat osallistua kaikki metsästysjäljestä kiinnostuneet koirakot, aiempaa kokemusta lajista ei tarvitse olla. Osallistuvalle koiralle ei ole myöskään ikärajoitusta, tervetulleita ovat niin juniorit kuin jo ikääntyneemmätkin koirat. Mukaan mahtuu 8 koirakkoa, etusija tietysti Aktiivicolliet ry:n jäsenillä.

Aktiivicolliet ry:n jäsen: Ilmoittaudu koulutuspäivään sähköpostitse 2.6.2013 mennessä osoitteella pia.veikkolainen(at)aktiivicolliet.net. Kun saat vahvistuksen koulutuspaikasta, kerro sähköpostitse vielä lyhyesti koirastasi (nimi, rotu, ikä, sukupuoli, harrastuskokemus jäljeltä tai muista pk-lajeista) ja mahdollisesta aiemmasta harrastustaustastasi.

Jos et ole Aktiivicolliet ry:n jäsen, olet tervetullut koulutukseen, mikäli paikkoja on 7.6.2013 jälkeen vapaana.

Kiinnitäthän erityistä huomiota siihen, että koirasi on NÄLKÄINEN tullessaan koulutukseen! Ota mukaasi purkillinen pakasteesta sulatettua verta (saa lähes kaikista päivittäistavaraliikkeistä pakastettuna), kannelliseen muoviastiaan riittävän suuri määrä koirallesi maistuvia makupaloja ja mieluusti hirven tai peuran sorkka, jos suinkin mahdollista. Sorkkia voi olla hankala löytää, ja sorkan voikin korvata purkillisella koiralle erityisen maistuvaa ruokaa tai herkkuja. Muut koulutuksessa tarvittavat välineet hankitaan kullekin osallistujalle valmiiksi.

Varustaudu päivään säänmukaisella vaatetuksella, tukevilla jalkineilla, reppujakkaralla ja kompassilla, jos omistat sellaisen. Ota halutessasi mukaan eväitä myös itsellesi. Lisätietoja käytännön asioista voit tarvittaessa kysyä Pialta yllä olevalla sähköpostiosoitteella.
 

Osallistumismaksu Aktiivicolliet ry:n jäseniltä 30 €, muilta 37 €. Voit myös osallistua tapahtumaan kuunteluoppilaana, tällöin hinta on 5 €. Maksa osallistumismaksu vasta saatuasi vahvistusviestin koulutuspaikasta. Osallistumismaksu maksetaan yhdistyksen tilille (Nordea 102930-349232) 10.6.2013 mennessä. Käytäthän maksussa viitettä 1494.
 
Tervetuloa mukaan hieman erikoisempaan koulutustilaisuuteen! Kaarina on kokenut MEJÄ-harrastaja ja lajin ylituomari, jolta löytyvät varmasti neuvot ja ohjeet niin harjoittelun aloittamiseen ja lajissa kilpailemiseen.
 
 

Seuraavat tapahtumat >>